tiistai 18. kesäkuuta 2013

Valuu

Kohta kukkuu juhannus ovella ja mun pirtissä valetaan lattioita. Tuvan, kylppärin ja eteisen lattiat tarvii valaa, koska ei ole kunnollista ilmankiertoa niin valuu on se keino, ettei hiiret ja kumppanit jyllää lattian alla, eikä vesikään pääse tekemään pahojaan. Tuvan lattiaa kun valettiin, oli äite ruokahuollon vastaava ja iskä, minä ja kaksi kylänmiestä valuu hommissa. Eipähän ole ennen tullut betonimylly tutuksi, mutta nyt viimeaikoina on tullut oikein urakalla tutustutta kyseiseen vempeleeseen. Tupa ja kylppäri on valettu ja jos ilmat vaan suosii, niin tällä viikolla valetaan iskän kanssa vielä kaksistaan eteisen lattia.

Tuvan lattia olis nyt tämän näköinen...kyllä ne hommat vaan etenee. Lattia eteni lopulta näin: ensin hienoa hiekkaa, sepeliä, finnfoumia, raudoitus ja sitten betonia. Nyt sitten pitäs kosteuden pysyä poissa lattialta ja lattian lämpimänä.

 
Äiten kohde on ollut eteisen akkunoiden kunnostus, koska "kylmään" eteiseen jää vanhat ikkunat. Nyt on eka erä ikkunoita valmiina ja odottamassa paikalleenlaittoa. Vielä olis sellanen neljä akkunaa odottamassa kunnostusta.
 
 
Ikkunakoukut keitetty astianpesuainevedessä ja sen jälkeen hinkattu puhtaaksi vanhasta maalista.
Näitä pitkiä koukkuja on kaksi ja pienempiä aikast monta. Kaikki pestään ja maalataan uudestaan.
 
 
Tässä yksi pikkukoukku maalauskohteena
 
 
Tein vähän testimaalauksia, että mikäs maali muistutti eniten ikkunalaudan alta löytynyttä alkuperäismaalia. Aikast vaikee on löytää, mutta tykkään tästä maalista mitä rupeaa seiniin tulemaan. En vielä kerro mikä maali on ja kuvatkin tulee vasta sitten kun on maalattu ainakin toinenpuoli talosta valmiiks =)
 
 
Tämä seinä piti purkaa laudoista kokonaan, kun on aika, aurinko ja sireenipuska tehneet tehtävänsä. Onneksi näitä täysin täysin laudoista riisuttavia seiniä ei ole montaa.
 
 
Jos kuvaa katsoo oikein tarkkaan, niin näkee tuon naulojen määrän mitä on naputetu ennenvanhaan räystään alla olevaan lautaan. On muuten pysyny paikallaan.
 
 
Salaattiviljelmä on kasvanut huimasti ja kohta saakin ottaa salaatit omasta purkista, jollei Hero ehdi kaikkia syömään ennen sitä, kun on koirus päättänyt alkaa vihersyöjäks näköjään.

 
"kasvimaallani" on muutenkin tapahtunut edistystä. Kaikki tomaatintaimet hengissä, mutta pari chilin alkua ei tykännyt muutosta ulos. Mutta onneksi taimia on monta niin tulee vielä paprika- ja chilisatoakin mulle.


 
 Sitten olis vähän löytöjä tontilta. Minä kun luulin, että kaikki vanhat kukat olisi kuollut pihamaalta kun ovat joutuneet viidakossa taistelemaan valosta ja vedestä. Yllätyksiä kuitenkin tulee ja tässä olisi oikein vanhanajan lilja joita tulee navetan takaa vähän sieltä sun täältä. Varret ovat mahtavat, koska ovat kasvaneet nokkosten ja muiden rikkakasvien ohi valoa saamaan.


Harakankello ja leinikki pääsit kuviin vain kauneutensa vuoksi ja sen, että kummastakin kukasta otin kaksi kuvaa ja ekassa kuvassa vain kukka ja tokassa kuvassa olikin kärpänen mukana.Pihapiirissä kasvaa myös kukkanen, joka on nyt vasta alkanut kunnolla lisääntymään. Kukka tuoksuu hurmaavalle ja kun pari noukkii kimppuun niin koko huone tuoksuu mahtavalle. Kuulemma tämä on nimeltää jokin lehdokki, mutta minä kutsun tätä hyväntuoksuiseksi ja siittä omat vanhempani ainakin tunnistavat kukan.


Tänään muuten tapahtui pirtillä jotain jännää....Tilaamani ikkunat saapuivat. Taloon vaihdetaan kaikki ikkunat (paitsi kylmän eteisen), koska haluan talon olevan lämmin ja osa nykyisistä ikkunoista on niin huonossa kunnossa, että ei edes pystyis kunnostamaan. Nykyisissä ikkunoissa on myös ns. vanha lasi, jota ei enää tahdo saada mistään ja ikkunaruutuja on niin monesta akkunasta rikki, että päädyin uusiin ikkunoihin. Uudet ikkunat muistuttavat hyvin paljon, melkeinpä täydellisesti vanhoja ikkunoita ulkoapäin. Tietenkin ovat nykyaikaiset jotka aukeavat sisällepäin ja ovat kolmikerros akkunoita, mutta kun taloa tulee katsomaan ulkoapäin niin ei sitä eroa kyllä heti huomaa. Kuvia tulee sitten kun akkunoita laitetaan paikalleen, koska niitä laitetaan sitä mukaa kun talo saa ensin värin pintaan. Meikä ku on niin taitava maalari, että maalaisin kuitenkin uusien ikkunoiden lasitkin =D
1 kommentti: