lauantai 4. helmikuuta 2017

Kirjasto alkaa jo näyttämään muotonsa

Pikkuhiljaa kirjasto etenee. Takka on saanut laatat pintaansa ja nupinnaulat on nypitty pois. Olen tähän mennessä laittanut lattioihin osmo coloria, mutta en ole ollut ollenkaan tyytyväinen tulokseen. Osmo color laitettiin täysin ohjeiden mukaan, mutta silti parissa vuodessa lattia on mennyt ihan kauheaan kuntoon tai siis lähinnä tuo osmo on kulunut lattiasta pois ja mikä ihmeintä, niin se on kulunut kohdista, missä ei ole edes suurta kulutusta. Nyt sitten tuotti tuskaa, että mitä ihmettä teen lattialle. Tutkin ja pähkäilin ja lopulta päädyin betolux akvaan ja siinä vanhanajan värinä vaalean harmaa. Itselläni oli pelko, että väri taittaa enemmän siniseen ja kun en ole mikään sinisen ystävä, niin se olisi ollut kammotus, mutta onneksi ei niin käynyt. Ensin lattiaan ja myös kattoon laitettiin valkoinen pohjamaali, joka estää kellastumisen ja sen jälkeen lattia sai betoluksin pintaan ja katto kattomaalia. Vielä pientä fiksausta ja sitten iskä saa alkaa tapiseeraamaan =)

Tässä on kirjaston katto sen jälkeen, kun nupinnaulat on nypitty pois ja katto on hiottu. Niin ja joka ikiseen isompaan naulan reikään iskä laittoi puutapin, hioi ne ja paklasi vielä päälle, jotta mitään ylimääräistä ei varise mistään kirjastoon. Katto oli minusta hieno jo tässä kohtaa, mutta pakko se on maalata, että saa pakkelit piiloon.


Ja taas kuvaaja on vinossa =D Katosta en tajunnut ottaa erikseen kuvaa, mutta kyllä tuosta valkoisen katon näkee. Nyt on sitten ikivanhat, ennen piilossa olleet kattolankut näkyvissä. Niin ja nyt kirjasto näyttää tuolta kun ovesta kurkkaa .


Hirsiseinään ei sitten jäänyt yhtään hienoa vanhaa kirjoitusta, koska ne vain rapisi seinästä pois. Kuvasta näkyy nyt myös lattian oikea väri. Itse olen enemmän kuin tyytyväinen lattian väriin ja muutenkin koko lattiaan. Kyllä mulla on kiltit ja taitavat vanhemmat kun auttavat enemmän kuin paljon.


Hirsiseinä on keskeltä tuolleen jännästä mutkalla, mutta se ei menoa haittaa.


Minun hieno kakluuni =) Kuvasta ei kunnolla näe hienoa boordia joka kulkee kakluunin yläosassa. Boordi on myös harmaa sävyinen, että sopii lattian kanssa yhteen. Moni on sitä mieltä, että kakluunissani on vääränlainen luukku, mutta minä halusin tuollaisen vaikka ei olekkaan vanhaa tyyliä. Kerrankin ajattelin sitä mitä haluan katsella ja minä haluan nähdä tulen, kun se on pesässä. Vanhoissa luukuissa on se huono puoli, että tulta ei voi katsella kun luukut on umpinaiset.


Vielä on hommat vaiheessa, mutta nyt rupeaa jo näyttämään siltä, että valmista tulee =)
Ja eihän postausta voi tehdä ilman karvakorvaa,  joten tällä kertaa mukaan pääsi maailman paras hiirikissani Oskari. Oskari on niin mahtava kisu. Kauaa ei pihalla ehdi olemaan kun jo jokin hiiri tai vastaava on jo suussa. Herra hoitaa oman osansa pirtin huollosta =D8 kommenttia:

 1. Sulla on kirjasto paljon paremmalla mallilla kuin meillä. :D Tuohan on ihan kohta valmis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ollaan jo selvästi paremmalla puolella. Ihana tunne, kun jokin rupeaa tulemaan taas valmiiksi =)

   Poista
 2. Meilläkin lattiassa osmo ollut kymmenisen vuotta eikä olla oltu tyytyväisiä. Kerran ollaan välissä tehty uusintavahaus. Jotenkin epäsiistin ja väärällä tavalla kuluneen näköinen koko lattia. Mielessä on ollut lattian maalaus, mutta ei ole "uskallettu" kun ollaan oltu siinä käsityksessä, että vahan päällä ei maalit kestä. Mikä pohjamaali sinulla on? Onko sinulla enemmän tietoa tuosta maalin kestävyydestä osmon päällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin tikkurilan multistop pohjamaalin ja päälle tuli kaksi kerrosta betolux akvaa. Tikkurillaan soitin ja sieltä neuvoivat, että lattiaan kannattaa tehdä pieni pintahionta ja pesu maalipesulla, jonka jälkeen voi maalata pohjamaalilla. Ainakin omaan silmään tuo lattia miellyttää todella paljon enemmän kuin osmon lattia. Tuo pohjamaali on sellainen, joka estää puun luontaisen kellastumisen ja ihan erillä tavalla myös otti oksakohtiin kiinni, jolloin ei pitäisi oksien kohdastakaan tulla mitään esille. Lattian pitäisi kestää oikein hyvin osmon päällä, mutta ei sen enempää vielä ole kokemusta. Itse tulin siihen tulokseen, että melkeinpä mikä vaan on parempi, kuin tuo osmo lattiassa. Betolux akva on myös helppo huoltomaalata, kun voi vain sen kuluneen kohdan putsata ja huoltomaalata. Se mikä yllätti oli tosiaan osmon jälkeen se, että tuo maali ei haise oikeastaan ollenkaan ja oli todella nopeasti pintakuiva ja kokonaiskovuuskin pitäisi tulla n. 2 viikossa. Osmo kun kärysi niin, että ei happi kulkenut ollenkaan ja kuivuminen oli todella hidasta. Saapi nyt sitten nähdä onko tämä parempi, mutta olen tullut siihen tulokseen, että ei ainakaan minun kodalla voi pahempaan mennä =)

   Poista
  2. Kannattaa soittaa tikkurilan linjalle ja kertoa millainen lattia on ja kuinka monta kertaa osmoa on laitettu, koska joka lattia toimii erillä tavalla osmon kanssa. Itellä on ollut valkoinen lattia, jolloin se osmon päällimmäinen kerros puuttuu ja minulta oli tosiaan osmo paikoitellen kulunut niin pois, että puu vain paistoi.

   Poista
  3. Kiitos vastauksestasi! Täytynee ottaa ensi kesän projektiksi tuo. Meillä on myös lattiassa valkoinen osmo. Kulkukohdista on tosiaan kulunut rumasti, eikä uusintavahaus auttanut kuin hetkeksi. Kokemuksia on Betoluxista mökin lattioissa kahden vuoden ajalta, ja ainakin vielä toistaiseksi ollaan oltu tyytyväisiä.

   Poista
 3. Sulla kun on noita warmauuneja niin oletko ennen asennusta hitsauttanut pienemmäksi pellissä olevaa reikää? Minä en tajunnut sellaista tehdä..Toki ilmeisesti iso reikä haittaa enimmäkseen koneellisen ilmanvaihdon taloissa, mutta kyllähän siitäkin lämpöä karkaa. Mutta ainakin on varauduttu extrasti häkään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mulla oo pelleissä ollut mitään reikiä. Mun puuhella ja kakluuni on tilattu ja tuotu jo 2013 eli olisko sen jälkeen tehty joku muutos pelleihin. Varmistin asian vielä iskältäkin ja sekin totes, että ei pellis mitään reikää oo ollu kummankaan tulipesän kohdalla.

   Poista