keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Vuorossa sali

Nyt on sitten enää sali vailla remonttia. Sali on jäänyt tarkotuksella viimeiseksi, kun eka on ollut tarkoitus saada talo asuttavaan kuntoon. Sali on talon suurin huone ja tulevaisuudessa tulee olemaan minun olohuone.

Tältä sali näytti ostopäivänä. Kuvat ovat valitettavasti samasta kulmasta, kun en nyt tähän hätään löytänyt sellaisia kuvia muista suunnista, missä ei olisi ihmisiä.Lattialankut nostettiin ylös ja ajatus oli, että ne laitetaan myös takaisin, mutta toisin kävi. Lankut oli lyöty niin kauheilla nauloilla kiinni, että sussentään. Moni lankku oli päästään aika pitkälle halkeillut ja sitten tietty se muurahaisen pesä, mikä oli ostopäivänä salissa, oli tehnyt myös aika isolle osalle lankkuja todella huonoa. Nyt lankut on pihatossa odottamassa käyttöä, mutta ei valitettavasti enää tämän talon lattiassa. Tilattu on jo saman levyistä ja paksuista lankkua, joka sitten jossain vaiheessa pääsee lattiaan.

Eilen 7.3.2017 salin lattia näytti tältä
Lattian eristeenä oli iso kerros olkea, sammalta ja sitten vielä isompi kerras hiekkaa. Eristettä oli todella iso kerros. Jo ennen lankkujen pois ottoa tiedettiin, että lattian tukipuut ovat antaneet periksi tai oikeastaan tippuneet kivipaaseiltaan, joten täydellinen puhdistus ja korjaus on tarpeen.

Tänään 8.3.2017 töistä tullessa oli sali saanut kunnon imuroinnin ja nyt näyttää tältä

Tällä kertaa päädyin siihen, että tätä tilaa en ala lapiolla tyhjentämään, koska eristettä on ihan valtavasti ja se pitäisi heittää akkunasta ulos ja en halua vahingoittaa uusia ikkunoita. Säästin myös omia hermoja sekä kaikkien selkiä, kun tein tämän päätöksen. Kauheasti en ole ulkopuolista apua käyttänyt, mutta nyt toistamiseen tilasin imuauton.

Tässä talossahan ei ilman apulaisia tehdä mitään, niin tällä kertaa Oskari pääsi kuviin, kun tuli takan alta sisälle taloon =D Talossani ikkunat ovat hyvin matalalla, mutta näissä kuvissa ne ovat jopa erittäin korkealla. Nyt on sitten todellakin salin remppa alkanut ja mun pitäs alkaa päättämään tapetteja, ku yht äkkiä ollaan siinä tilanteessa, että niitä tarvitaan ja mä en oo vielä löytänyt niitä, jotka on mun mielessä.

Eristeiden joukosta löytyi kaksi aarretta. Toinen oli huonokuntoinen kirjanen tilanpidosta, mutta toinen oli ihmeen hyväkuntoinen pellervo-lehti vuodelta 1922
 Lehtisessä oli reen ohje, mutta kirjoitus on sen verran vanhaa, että ei ihan sujuvasti kaikki sanat tule, joten tovi menee ohjetta lukiessa.

14 kommenttia:

 1. Onpa melkoinen myllerrys menossa salissa, mutta kohtahan siellä tulee valmista. Minkä tyylistä tapettia olet miettinyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleapohjaista isokuvioista tapettia. Ehkäpä vähän jotain tämäntyylistä Vintage Rose G45011. Ei ole ihan sellainen kuin haaveissa on, mutta en edes tiedä onko kukaan tehnyt vielä sellaista kuin ajattelen =D

   Poista
 2. Upea blogi ja vielä upeampaa työtä! Iso arvostus sinulle ja perheellesi, loppusuora alkaa häämöttämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos =) Huoneiden osalta alkaa tulemaan valmista. Salin jälkeen odottaa vielä kylppäri laattoja ja loppuja kalusteita. Sitten siirrytään vintin kimppuun, missä pitää laittaa loput eristeet ja lattia. Vielä hommaa piisaa, mutta onneksi alkaa asuinkerros jo tulemaan valmiiksi.

   Poista
 3. Hienosti etenee. Hirret on taitaneet pysyä ihmeen hyväkuntoisina, vaikka nurkka oli vajonnut. Oletko joutunut minkä verran hirsiä korjaamaan? Ihana projekti seurata! Ja nuo vanhan talon yllätykset ne on kyllä aarteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salissa oli lattian osalta lattian nurkan tukipuu tipahtanut kivijalaltaan, jonka takia lattia oli kulmasta vajonnut. Alussa suoristimme taloa kauttaaltaan, kun salin yksi kulma oli vajonnut ja tulvan kulmasta nostettiin myös. Hirret eivät olleet asiasta moksiskaan, kun nosto tehtiin hyvin hitaasti, niin ehtivät hyvin mukaan ja rauhassa oikaisemaan itseään. Tuvasta jouduttiin yksi kierros kengittämään kokonaan uudelleen ja melkeinpä kaikkien ikkunoiden kohdalla jouduttiin pari hirttä osittain vaihtamaan, mutta muuten talo on hirsiltään ollut oikein hyväkuntoinen. Lattiat ovat menneet kaikki vaihtoon, kun ovat olleet niin huonokuntoiset tai sitten haisseet niin kauheasti supin ja kissan pissalle, että ei niistä olisi enää lattiaa saanut.

   Poista
 4. Tsemppiä urakkaan, näyttää niin tutulta että. Imuauto on kyllä ihan ehdoton isompien huoneiden rempassa, mekin käytetty kun ei kaikkia voi itse lapioida. Tuvan lattiassa käytettiin nuo esiin tulleet puut uusiksi niin että käännettiin puolikkaiden tasainen puoli näkyviin. Tuli lisää tilaa eristeille. Huonojen tilalle laitettiin lautaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta. Meillä salin rossilattian puut ovat ihan pyöreitä puita ja nyt kerrankin menee niinpäin, että rossilattiaa pitää vähäsen nostaa ylöspäin, kun muuten eristettä menisi ihan tuhottomasti ja tämänpäivän eristeet ovat niin paljon parempia, että ei tarvitse tuollaista määrää laittaa. Minä meinaan pistää vanhan rossilattian puut palasiks ja puuhuoneeseen ja rakentaa vanhasta laudasta uuden lattian sinne ja tukipuut tulee myös uudet.

   Poista
 5. Löysin tänään blogisi jamielenkiinnolla katselin. Kunnostimme parikymentä vuotta sitten 30 vuotta asumattomana olleen pohjalaistalon, joka näytti yhtä houkuttelevalta kuin sinunkin talosi. Vanhassa talossa on hyvä asua!

  VastaaPoista
 6. Ennen laitettiin remontin tai rakentamisen yhteydessä päivän lehti joko tapetin/pinkopahvin tai lattian alle. Jotta tulevat polvet näkee koska on remontoitu tai rakennettu. Hieno löytö. Laittasin ton lasin alle raameihin ja salin seinälle. Selvää talon historiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten kun ruvetaan taas tekemään lattiaa, niin meinaan laittaa sinne tämän seudun sanoman ja tietty siltä päivältä kun lattia menee umpeen. Itselläni tulee kirjasto olemaan historian havinan paikka ja tämäkin lehti pääsee kirjastoa komistaan, kuten myös jo aiemmin löydetty maidontuottajan palkintodiplomi.

   Poista
 7. Näin lukee siinä Pellervon kuvan alla, wanhaa fraktuuratekstiä:
  Reen saa tehdyksi kahdesta sopivasta luonnonväärästä koivusta yllä olevan kuvan muotoiseksi. Ken tahtoo saada oikein lujaa, voi vielä raudoittaa pankon ja anturat. Silloin reki täyttää suurimmatkin vaatimukset. Koettakaapa tällaista ”Pellervon” lukijat, jos sattuu mainitunlaisia metsätöitä! Reen laitto ei ole suuritöinen.
  U. K:tti:nen

  Olen mielenkiinnolla ja hattua nostaen seurannut jo toista vuotta taloprojektiasi. Hyvältä näyttää ja hienoa tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa vanhassa pellervossa on monta muutakin mielenkiintoista juttua ja todella ihme, että koko lehti on noinkin hyvässä kunnossa. Kiitos kannustavista sanoista ja siitä, että olet jaksanut seurata taloni vaiheita =)

   Poista